Składniki:
- dwie szklanki startej marchwi
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki prażonego sezamu
- 0,5 szklanki prażonej dyni/słonecznika
- 1 czerwona cebula
- pół szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru/ 3 cm startego korzenia
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj kotlety. Jeżeli nie chcą się kleić dodaj olej i mąkę. Piecz na papierze 30 min w temp. 200 stopni C .
Podawaj w ciepłej bułce z dużą ilością warzyw (ja polecam: sałatę, pomidor, ogórek kiszony, kiełki) i ulubionym sosem.
Smacznego!
Zdrowa odmiana tego co wszyscy kochamy na wyciągnięcie ręki!
Wegeburgery
504 568 446
sailingforchange@gmail.com